Indeks omega-3 to wskaźnik określający zawartość kwasów tłuszczowych eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA) w błonach komórkowych krwinek czerwonych (RBC), wyrażoną jako procent całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych w błonach komórkowych RBC. Wskaźnik ten wykorzystywany jest do oceny zaopatrzenia organizmu w kwasy tłuszczowe omega-3 i ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. W tym miesiącu ukazały się wyniki pierwszego badania, w którym dokonano pomiarów indeksu omega-3 u zawodników futbolu amerykańskiego występujących w drużynach uniwersyteckich dywizji I NCAA (1). W badaniu wzięło udział aż 404 futbolistów.

Zdjęcie: fotolia.com

Co wykazano:
Wartość indeksu omega-3 wskazującą na wysokie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (< 4%) odnotowano aż u 34% futbolistów. Natomiast żaden z futbolistów nie miał wartości indeksu omega-3 wskazującej na niskie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (> 8%).

Wnioski:
Wyniki przedstawionej próby wskazują, że zawodnicy futbolu amerykańskiego występujący w drużynach uniwersyteckich dywizji I NCAA nie spożywają dostatecznych ilości kwasów tłuszczowych omega-3. 

Z kolei wstępne badania wskazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 (a zwłaszcza DHA) mogą wykazywać działanie neuroprotekcyjne u zawodników futbolu amerykańskiego (narażonych na częste uderzenia w głowę) (2).

Przypomnę również, że w jednym ze swoich poprzednich wpisów „Czy suplementacja omega-3 może przyczyniać się zmniejszenia bolesności mięśniowej po intensywnych ćwiczeniach?” odniosłem się do badania z udziałem wysokiej klasy rugbistów, biorący udział w rozgrywkach Super Rugby, czyli zawodowej lidze rugby uznawanej za najlepszą ligę południowej półkuli, w której występują czołowe zespoły Australii, Nowej Zelandii, Południowej Afryki, Japonii i Argentyny (3). W tej próbie w porównaniu do grupy przyjmującej jedynie odżywkę białkową, w grupie przyjmującej dodatkowo olej rybi po 5 tygodniach odnotowano zmniejszenie bolesności mięśniowej dolnych partii i odczuwalnego zmęczenia oraz lepsze utrzymanie siły eksplozywnej (pomiar za pomocą wyskoku dosiężnego).

Z powyższych względów dostateczna podaż kwasów tłuszczowych omega-3 u zawodników futbolu amerykańskiego wydaje się szczególnie zasadna. 

Na koniec dodam, że w innym badaniu z udziałem 106 wysokiej klasy sportowców uprawiających zimowe sporty wytrzymałościowe wartość indeksu omega-3 wskazującą na niskie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych odnotowano tylko u jednego sportowca, co wskazuje, że spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 również w tej grupie sportowców było niedostateczne (4).

Jeśli interesuje Cię współpraca indywidualna, zapoznaj się z zakładką Coaching, aby dowiedzieć się więcej szczegółów.

Źródła:


1) Anzalone i wsp. 2019. The Omega-3 Index in National Collegiate Athletic Association Division I Collegiate Football Athletes. J Athl Train. Jan 15. 
2) Oliver i wsp. 2016. Effect of Docosahexaenoic Acid on a Biomarker of Head Trauma in American Football. Med Sci Sports Exerc. 48:974-82. 
3) Black i wsp. 2018. Adding omega-3 fatty acids to a protein-based supplement during pre-season training results in reduced muscle soreness and the better maintenance of explosive power in professional Rugby Union players. Eur J Sport Sci. 18:1357-1367.
4) von Schacky i wsp. 2014. Low Omega-3 Index in 106 German elite winter endurance athletes: a pilot study. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 24:559-64.