O mnie

 
180autor

Łukasz Kowalski z wyróżnieniem obronił pracę doktorską w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jego praca doktorska była zatytułowana: „Wpływ żywienia na wrażliwość tkanek na insulinę i leptynę u osób dorosłych”.

Obszary w jakich się specjalizuje są następujące: metody ukierunkowane na kształtowanie sylwetki i poprawianie wydolności fizycznej, zdrowie tarczycy, hormony płciowe i płodność, hormony stresu, mikroflora jelitowa i nadwrażliwości pokarmowe oraz zaburzenia odżywania i zdrowie mentalne.

Łukasz jest członkiem towarzystwa naukowego Nutrition and Metabolism Society.

Opublikował kilkadziesiąt artykułów związanych z żywieniem i aktywnością fizyczną w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development. Dwa z jego artykułów ukazały się również w czasopismach naukowych – Roczniki PZH: Evaluation of biological and clinical potential of paleolithic diet oraz TRENDS in Sport Sciences: The question of ergogenic potential of the Paleolithic diet.

Miał również możliwość wygłoszenia wykładów na prelekcji Wszechnicy Żywieniowej SGGW (wybrane slajdy):

Krótkotrwałe okresowe głodówki a efekty odchudzania

Dieta okinawska a umiarkowane restrykcje kalorii

Dieta śródziemnomorska w niebieskich strefach

Łukasz jest także współautorem prezentacji dotyczących zastosowania diety paleolitycznej w dietetyce sportowej wygłoszonych na konferencjach naukowych Żywienie ludzi aktywnych oraz Nutrigenomika i nutrigenetyka w żywieniu ludzi aktywnych.