Wstępne dowody sugerują, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 z oleju rybiego może przyczyniać się do złagodzenia bolesności mięśniowej po intensywnych ćwiczeniach prowadzących do uszkodzeń mięśniowych.

Dotychczas jednak badania dotyczące tego zagadnienia były prowadzone w warunkach laboratoryjnych, gdzie zazwyczaj protokoły słabo odzwierciadlały wzorce ruchowe i realne sytuacje z jakimi spotykają się wysokiej klasy sportowcy. 

W lipcu tego roku zostały opublikowane wyniki pierwszego badania, w którym oceniono wpływ suplementacji kwasami tłuszczowymi omega-3 z oleju rybiego na odnowę po wysiłkach u rugbistów, trenujących w typowy sposób podczas przerwy międzysezonowej (1).

Zdjęcie: fotolia.com

Badanie jest o tyle interesujące, że wzięli w nim udział wysokiej klasy rugbiści, biorący udział w rozgrywkach Super Rugby, czyli zawodowej lidze rugby uznawanej za najlepszą ligę południowej półkuli, w której występują czołowe zespoły Australii, Nowej Zelandii, Południowej Afryki, Japonii i Argentyny. Zawodnicy w trakcie interwencji wykonywali swoje treningi 5 razy w tygodniu a dodatkowo w ostatnich tygodniach interwencji rozegrali mecz przedsezonowy i wzięli udział w turnieju rozgrywanym w formule 10-osobowej, co wiązało się z przekroczeniem trzech stref czasowych podczas podróży z Australii do Nowej Zelandii.

Co wykazano? W porównaniu do grupy przyjmującej jedynie odżywkę białkową, w grupie przyjmującej dodatkowo olej rybi po 5 tygodniach odnotowano zmniejszenie bolesności mięśniowej dolnych partii i odczuwalnego zmęczenia oraz lepsze utrzymanie siły eksplozywnej (pomiar za pomocą wyskoku dosiężnego).

W omawianej próbie zawodnicy w grupie eksperymentalnej przyjmowali 551 mg EPA i 551 mg DHA wraz z odżywką białkową dwukrotnie w ciągu dnia (w dniach treningowych: po porannym i wieczornym treningu; w dniach bez treningu: rano i wieczorem wraz z posiłkami).

Nie jestem przekonany co do tego, że suplementacja kwasami tłuszczowymi EPA i DHA jest wskazana u wysokiej klasy sportowców w celu zmniejszenia bolesności mięśniowej, odczuwalnego zmęczenia i poprawienia siły eksplozywnej. Przydałoby się więcej badań w tym zakresie. Natomiast dostarczanie adekwatnych ilości tych kwasów tłuszczowych (0,5-2 g/dzień) wraz z dietą i/lub w postaci suplementów diety jest zasadne z innych względów.

Jeśli interesuje Cię współpraca indywidualna, przejdź do zakładki Coaching, aby dowiedzieć się więcej szczegółów.

1) Black i wsp. 2018. Adding omega-3 fatty acids to a protein-based supplement during pre-season training results in reduced muscle soreness and the better maintenance of explosive power in professional Rugby Union players. Eur J Sport Sci. 18:1357-1367.